Zadelmakerij Trias Equi

het zadel vormt de schakel tussen ruiter en paard

msfc

Zadelpasconsult

Mijn zadelpasconsult ziet er doorgaans als volgt uit:

  • Intake: Ik vraag u om relevante informatie over het paard, uzelf en uw zadel.
  • Conformatie: De bouw van uw paard wordt bekeken; waar dient rekening mee gehouden te worden voor een juiste pasvorm van het zadel ?
  • Onderzoek: Dan volgt er een kort schouder- en rugonderzoek om te kijken of uw paard gespannen of gevoelig reageert.
  • Meetgegevens: Ook meet ik uw paard op en wordt er een zogenaamde template van de rug gemaakt zodat veranderingen in bespiering en conditie in kaart gebracht kunnen worden.
  • Beoordelen beweging zonder zadel;Indien mogelijk wil ik uw paard voorafgaand aan het rijden eerst zonder zadel aan de hand zien, zodat ik de natuurlijke beweging van uw paard kan aanschouwen.
  • Controle zadel: Ik zal uw huidige zadel controleren op eventuele mankementen en pasvorm.
  • Beoordelen onder het zadel: natuurlijk bekijk ik uw zadel ook tijdens het rijden, zodat ik kan zien wat er met u, uw paard en uw zadel gebeurt tijdens het bewegen.
  • Zadel aanpassen:Het aanpassen van een zadel kan bijna altijd ter plekke en na het aanpassen zal het zadel nogmaals tijdens het rijden beoordeeld worden. Voor reparatiewerkzaamheden of het volledig vervangen van de vulling van het kussen moet het zadel mee naar de werkplaats. Mocht uw zadel niet passend te maken zijn, dan wordt u geadviseerd om een nieuw zadel te laten aanmeten. Het pasconsult voor controle/aanpassen van uw huidige zadel neemt ongeveer 1,5 tot 2 uur per paard in beslag.
  •  

  • Zadel aanmeten: Graag help ik u bij uw zoektocht naar een goed passend zadel. Ik werk met een aantal gerenommeerde merken. Bij deze merken zijn er oneindig veel opties om ervoor te zorgen dat u en uw paard optimaal kunnen genieten van het zadel. U kunt uw zadel geheel naar eigen wens qua uitvoering, kleur en details samenstellen. Bij het aanmeten van een nieuw zadel bekijk ik eerst in stand welke modellen zadel het beste bij de rug van uw pony of paard past. Met behulp van de eerder genoteerde meetgegevens kan ik bepalen welke maat kopijzer uw paard of pony nodig heeft. Vervolgens gaat u op een paar testmodellen rijden. In alle drie de gangen wordt het zadel beoordeeld. Van belang is uiteraard dat uw paard of pony zich comfortabel onder het zadel voelt. Verder zijn uw houding, postuur, rijstijl en persoonlijke voorkeur bepalend voor de verdere samenstelling van het zadel. Per merk zijn er namelijk diverse opties om uw zadel geheel te customizen. Denk hierbij niet alleen aan kleurdetails, maar ook aan soort kussens, leer, kniewrongen en meer! Nadat ik in samenspraak met u het zadel heb samengesteld, bestel ik deze voor u. De levertijd van de zadels bedraagt 8-10 weken. Het aanmeten van een nieuw maatzadel duurt doorgaans ruim 2,5 uur. Bij de aflevering van het zadel pas ik de vulling ter plekke nog aan op de rug van uw pony of paard, zodat ik u en uw paard de beste start kan geven. LET OP!! Een passessie met nieuwe zadels kan alleen geschieden bij droog weer of in een overdekte hal. Bij regen zal de afspraak dus verzet moeten worden indien u alleen over een buitenlocatie beschikt.

Tijdens het pasconsult is het prettig als uw paard in een rustige omgeving staat, het liefst op een gelijke ondergrond. Een goed begaanbare rijbak of weiland is noodzakelijk om het zadel goed te kunnen beoordelen tijdens het rijden.

Ik stel het enorm op prijs als u uw paard droog en gepoetst klaar heeft staan en uw rijspullen klaar heeft liggen. Voor de veiligheid vraag ik u om tijdens het rijden een cap en goed schoeisel/rijlaarzen te dragen.

Voorafgaand aan het pasconsult is het toesturen van foto's, van uw paard in zijaanzicht (vierkant opgesteld) en boven achter aanzicht, zodat de vorm van de rug, schoft en schouders zichtbaar zijn, voor mij mooi meegenomen.

In sommige gevallen loop ik wat in of uit. Loop ik meer dan 10 minuten in of uit stuur ik u, wanneer ik vertrek bij de voorgaande afspraak een berichtje hoe laat ik bij u ben.

relinde

Indien u een nieuw zadel heeft gekocht, of indien uw oude zadel een volledig nieuwe vulling heeft gekregen, dient het zadel binnen 3 maanden intensief rijden opnieuw bekeken te worden. De vulling van uw zadel zal zich gaan settelen, waardoor de balans van uw zadel kan veranderen. Het zadel wordt, indien nodig, licht bijgevuld om de balans weer te herstellen.

Daarnaast raden wij u aan om uw zadel 2x per jaar te laten controleren door een zadelpasser. Bij een jong paard of een paard waarbij verwacht wordt dat het in omvang zal veranderen, is het wenselijk om dit minimaal 2-3x per jaar te laten doen. Dit alles om problemen te voorkomen. Voorkomen is altijd beter en sneller dan genezen.

 

Heeten (Raalte), Salland, Overijssel, Nederland